Nικόλας Ακτύπης

«Ξεβράκωσε» μάλλον ήθελε να πει ο Κώστας

Όσο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μένει αυστηρά Ολυμπιακοκεντρικό, με τους Πειραιώτες να καθορίζουν την ποιότητά του, θα είμαστε καταδικασμένοι να γινόμαστε χειρότεροι. Το 2-0 του ΑΠΟΕΛ τα... έδειξε όλα.

Μια χαρά τα έγραψε ο Κώστας Μιαούλης λίγη ώρα μετά το 2-0 του ΑΠΟΕΛ κόντρα στον Ολυμπιακό. Μόνο μία μικρή ένσταση. Η ευγενική διατύπωση "εξέθεσε" ίσως θα έπρεπε να αντικατασταθεί από το κάπως αγενές αλλά σαφώς πιο ενδεικτικό της κατάστασης "ξεβράκωσε". Ένα ρήμα που αφορά όχι μόνο τους ερυθρόλευκους, αλλά κι εκείνους που βλέπουν την πλάτη τους στη βαθμολογία.

Γράφει ο Νικόλας Ακτύπης

Ο Ολυμπιακός έχει συνηθίσει να φέρνει το παιχνίδι στα μέτρα του και να καταβάλλει προσπάθεια ανάλογης της αντίστασης που απαιτείται κάθε φορά προκειμένου να μην βρεθεί κανείς να τον απειλήσει ή να τον αμφισβητήσει. Το καταφέρνει ακόμη και τώρα που βάσει αποτελεσμάτων και -κυρίως- εικόνας διανύει μια εμφανώς άσχημη περίοδο. Με φανερά κενά στο ρόστερ (π.χ κέντρο της άμυνας), άστοχες μεταγραφικές κινήσεις (π.χ Μάριν), εσωτερική μουρμούρα για την αξιοποίηση ποδοσφαιριστών (Μανιάτης, Σιόβας, Τσόρι) χωρίς τα προκαθορισμένα έσοδα του Champions League, συνεχείς αλλαγές προπονητών κι έναν νυν τεχνικό -τον Πάουλο Μπέντο- να τελεί υπό κρίση.

Θα περίμενε κανείς από μια ομάδα που παρουσιάζει τόσα μειονεκτήματα να αγκομαχά και να ασθμαίνει στην προσπάθειά της να παραμείνει στην κορυφή, όμως η βαθμολογία λέει άλλα. Υποδηλώνει πως και φέτος όλα βαίνουν καλώς. Κορυφή στην Ελλάδα και ευρωπαϊκή συνέχεια, έστω και στο Europa League, έστω και ως δεύτερος σε έναν όμιλο με τους συγκεκριμένους αντιπάλους που υπολείπονται κατά πολύ των ομάδων που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τα προηγούμενα χρόνια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Καθαρά μπακαλίστικα, αν τραβήξει κανείς δηλαδή μια γραμμή και κάνει ταμείο, ο Ολυμπιακός τα κατάφερε πάλι! Εκμεταλλευόμενος την ευτυχή συγκυρία να πρέπει να συγκριθεί με μεγέθη κατώτερα του συνηθισμένου για τα μέτρα του, παραμένει στον αφρό κερδίζοντας παράλληλα χρόνο για να προσπαθήσει να επανέλθει σε ανώτερο του σημερινού αγωνιστικό επίπεδο.

Κι αν για την Ευρώπη αυτό το κρίσιμο διάστημα το προσφέρει η διακοπή των υποχρεώσεων, στην Ελλάδα δεν είναι αποτέλεσμα τίποτα άλλου παρά της στενοκεφαλιάς και της στρεβλής προσέγγισης που επιχειρούν οι άλλοι μεγάλοι του ποδοσφαίρου μας.

Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αποτυγχάνουν να κάνουν μισό βήμα προς τα μπρος και δείχνουν παντελώς ανίκανοι να κεφαλοποιήσουν το πισωγύρισμα των ερυθρολεύκων. Και αυτό συμβαίνει διότι και οι τρεις βρίσκονται διαρκώς σε μια παθογενή κατάσταση μόνιμης εσωστρέφειας, χωρίς να έχει προηγηθεί η φάση της ενδοσκόπησης. Και για να το πούμε λιανά, δεν κοιτάνε τα χάλια τους, αλλά επιτρέπουν σε αυτά να διαλύουν οτιδήποτε καλό προσπαθεί να "ανθίσει" στις ομάδες τους. Όσο οι διεκδικητές θα παραμένουν στη συγκεκριμένη αυτοκαταστροφική "λούπα", ο πρωταθλητής θα διατηρεί τη θέση του και μάλιστα χωρίς να νιώθει την ανάγκη για βελτίωση.

Κρίμα που στην Ελλάδα το διαμορφωμένο σκηνικό δεν επιτρέπει σε ομάδες όπως η Λέστερ πέρυσι στην Αγγλία ή η Λειψία φέτος στη Γερμανία να κάνουν το "μπαμ" και να τους "ξεβρακώσουν" όλους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x